Met schuimkraag

03-10-2018 - Brouwerij Contreras is al generaties een van de culinaire steunpilaren in Gavere. En wij mochten het nieuwe bier voorproeven.

In de 19de eeuw was een boerderij, een windmolen en een brouwerij geen ongewone combinatie in een dorp. Semmerzake  had het allemaal, en deze bijzondere tripartite behoorde aan de familie Vandenmeersschaut. Helaas werd de brouwerij niet van de sloophamer gered en werd de windmolen uit handen gegeven.

Maar schoonzoon Frederik De Vrieze van brouwer Willy Contreras uit Gavere zag niet alleen de schoonheid en de liefde in de dochter van de brouwer, maar ook in de brouwerij zelf. Als tuinarchitect kon hij zoveel nostalgie niet laten verloren gaan, dus nam hij begin 21ste eeuw de roerstok over. Hij hield dan ook de Valeirbieren boven de doopvont, na ettelijke proefsessies door de Confrérie van de Tantes en Nonkels van Valeir. Als tante van Valeir, een titel die mij enkele jaren geleden werd aangemeten met een Valeirdoop, ging ik op 19 augustus het nieuw lokaal gebrouwen bier “1818” proeven.

Een vrolijk team wachtte mij op en overhandigde mij een kroonkurk, die ik kon inruilen voor Frederiks nieuwe telg. Er heerste een gezellige sfeer, waarbij het weer natuurlijk een grote bijdrage leverde. Op de weide naast de brouwerij nam ik mijn eerste slok, en hoopte ik op iets verrassend. Heel eerlijk, ik ben niet echt een bierdrinker, misschien één van de redenen waarom “1818” mij niet echt van mijn sokken blies. Maar afsluiten met de eerste geborene blonde Valeir maakte alles goed. Je proeft hier duidelijk de liefde voor de ambacht.

Zin in nog een glas? Check eerst even www.contreras.be.

Instagram
Luce Vandenmeersschaut
Dorpstraat 39 9890 Semmerzake T +32 9 384 17 34 M +32 498 24 11 19 info@cimbarsaca.be