Wandeltip!

28-02-2019 - Wist je dat Cimbarsaca op de weg naar Compostela ligt? Wandel met ons mee langs de (voor één keer) regenachtige Via Scaldea.

Cimbarsaca mocht in het verleden aan heel wat pelgrims onderdak bieden. Het heeft me altijd verbaasd dat Cimbarsaca op weg naar Santiago de Compostela ligt. Iedereen loopt zijn eigen tocht in het leven, maar toch bracht elke pelgrim zijn eigen stukje energie mee. Een innerlijk vertragen aan 4 km per uur, hebben we daar allemaal geen behoefte aan?

Camino, nog nooit van gehoord, hoe zeg je dat? Kun je dat even herhalen? Camino Scaldea, … ik geraakte er door getriggerd. Of was het mijn trektocht doorheen de Himalaya afgelopen zomer die het zaadje in mijn hoofd plantte? Soms moet je het niet altijd zo ver gaan zoeken, heel soms passeert het ook gewoon aan je deur, in ons geval de voordeur van Cimbarsaca.
Het was op één van die regenachtige dagen dat we ons lieten meenemen richting Schelde. Deze keer niet richting Oudenaarde, zoals bij de ‘Slag bij Gavere’ route, maar richting Gent. Tenslotte start je als pelgrim aan de Sint-Jacobskerk, de beschermheilige van de pelgrims. Wij liepen richting de kerk van Semmerzake, Sint-Pietersbandenkerk, ‘de bevrijding van de gedachten’, zoals de apostel Petrus het beschrijft in de bijbel.
Ervaren we hier heel even de symbolische vernieuwing in ons leven? We duiken opnieuw de Scheldemeersen in en laten ons omarmen door de stilte van de natuur. Om even later de trappen naar boven te klimmen om de bolveerput tussen Semmerzake en Vurste te aanschouwen. Wat eens een opvangtehuis voor rivierslib was, is nu een beschermd vogelreservaat. Ik spot er regelmatig de bonte specht, een veelzijdig opportunist met zijn rood broekje aan. Even verder komen we aan een afgesneden arm van de Schelde, maar wij volgen de rivier en … just go with the flow. Maar niet tot in Gent. Wij nemen de afslag naar Cimbarsaca aan “Vriendendienst”, een gedicht van Ray Van Rieme die in 2017 dichter van Gavere was. Een beklijvend gedicht over ‘vriendschap’, waar we toch even stil van worden. Waarna we de woorden doorspoelen bij een dampende kop thee. Benieuwd naar de woorden van de dichter en ook de ‘Via Scaldea’ te gaan?

Instagram
Luce Vandenmeersschaut
Dorpstraat 39 9890 Semmerzake T +32 9 384 17 34 M +32 498 24 11 19 info@cimbarsaca.be